Aapo Similä Kansallisbiografiassa
Janne Mäkelän artikkeli sisältää monia osuvia havaintoja Aapon taiteilijakuvaan liittyneistä ristiriidoista, joiden vuoksi hänen merkitystään ei ole kyetty analysoimaan musiikin historiankirjoituksessa:
”Aapo Similä herätti 1910-luvulta 1970-luvulle huomiota monipuolisilla taidoillaan. Hän oli laulaja, muusikko, säveltäjä, sovittaja, näyttelijä, kirjailija, näytelmäkirjailija, kulttuurivaikuttaja ja mielipidekirjoittaja. Pääosan urastaan instituutioiden ulkopuolella toiminut Similä yhdisti korkeakulttuurin ja kansanviihteen perinteitä, usein kansallisromanttisessa hengessä. Similän tuotantoa ja merkitystä ei ole juurikaan analysoitu musiikin historiankirjoituksessa. Taidemusiikin kannalta hän on ulkopuolinen ja epämuodikas, populaari- ja kansanmusiikin näkökulmasta hänessä on liikaa vääränlaista taideperintöä.”
https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/10195
Poimintoja poikkitaiteilija Aapo Similän (1891 - 1972) elämästä
Outi Paanasen 2-osainen radiosarja Aapo Similästä. Tekijä on itsekin laulaja, Oulaisissa syntynyt pohjalainen, joka on penkonut YLE: n arkistoista Aapon puhetta, haastatteluja, laulua ja soittoa vuosikymmenien varrelta. Ensimmäisessä osassa päästään Simin pirtistä vuodesta 1891 1930-luvun alkuun. Tämä 1. osa on kuunneltavissa Areenassa 25.03.2023 asti.
https://areena.yle.fi/audio/1-61327532
Taiteen ja viihteen moniottelija Aapo Similästä ja kanteleesta tuli erottamaton pari, etenkin 1930-luvulta eteenpäin. Aluksi hän ei ollut laisinkaan innostunut soittimesta, jota piti rajoittuneena. Kun Paul Salminen kehitti 1920-luvulla konserttikanteleen, Aapon mieli muuttui. Konserttikanteleessa sävellajia voitiin vaihtaa koneiston avulla ja soittimesta kumpuava äänikin oli voimakkaampi. Jussipaitaan ja nahkaisiin kääntövarsisaappaisiin sonnustaunut Aapo kanteleineen teki 1930-luvulla kolme suurta Euroopan kiertuetta sekä puoli vuotta kestäneen konserttimatkan Yhdysvaltoihin. Tuosta 150 konserttia käsittäneestä, menestyksekkäästä Yhdysvaltain matkasta on nyt saatu uutta ja perusteellista tietoa amerikansuomalaisen tutkijan Carl Rahkosen työn tuloksena. Ohjelmassa haastateltavana on myös Aapo Similän poika, toimittaja Juhani Similä. Levyhyllyjä ja radioarkistoa penkoo Outi Paananen. Kuunneltavissa 1.4.2023 asti.