Lasten Etnosoi!

Etnosoi!-tapahtuma on jo niin vanha kuin 35-vuotias ja sehän on hurjaa se! Isänpäivänä juhlitaan tätä Malmitalolla.

Lasten Etnosoi!n järjestävät Maailman musiikin keskus & Malmitalo

Faso Kan

Faso Kan innostaa kaikenikäisen yleisön mukaan hauskanpitoon. Uudella ohjelmallaan kokenut yhtye käsittelee musiikin välityksellä ympäristön ja yhteisön hyvinvoinnin teemoja. Aurinkoinen esitys soi ystävyyden ja rauhan hengessä ja on täynnä positiivista energiaa.

Yhtyeen perinteiset länsiafrikkalaiset soittimet on valmistettu puusta ja luonnonmateriaaleista ja ne antavat äänen metsälle, joka voisi toimia tärkeänä osaratkaisuna koko maailmaa koskettavaan ilmastokriisiin. Ihmiskunnan pitäisi puolestaan pystyä toimimaan yhdessä ilman rajoja toisiamme kunnioittaen. Tulevaisuuden haasteet tarvitsevat meiltä terveitä ja vahvoja yhteisöjä.

Leijonan vaatteissa
Kuvia ja kertomuksia senegalilaisesta leijonatanssiperinteestä

Huom! Molemmat tekijät, Elina ja Karoliina, ovat paikalla Lasten Etnosoi!:ssa juttelemassa yleisön kanssa. Lisäksi Karoliina pitää lapsille piirustustyöpajan ja tekee kasvomaalauksia.

Näyttely vie katsojan Dakariin, Senegalin pääkaupunkiin, jossa paikallinen leijonatanssi simb on suuressa suosiossa varsinkin lasten keskuudessa, mutta värikäs perinne viehättää aikuisiakin. Näyttelyssä on esillä muotoilija ja tanssija Karoliina Halsti-Ndiayen ja musiikkitieteen tutkijan Elina Seyen kuvaamia valokuvia leijonatanssiesityksistä ja niiden valmisteluista. Lisäksi näyttelyyn kuuluu Halsti-Ndiayen leijonapuvuista inspiraationsa saaneita kangasteoksia.

Leijonatanssiesityksissä yhdistyy musiikki, tanssi ja teatteri sekä näyttävät puvut ja kasvomaalaukset osittain ennalta harjoitelluksi ja osittain improvisoiduksi esityskokonaisuudeksi, jossa oma roolinsa on myös yleisöllä. Joskus esityksiin sisältyy vaarallisiakin temppuja kuten tulennielentää, lasinsiruissa tanssimista tai tulisilla hiilillä kävelyä. Päärooli on kuitenkin aina tanssilla ja sitä säestävillä rytmeillä ja lauluilla.

Osana näyttelyä nähdään dokumenttielokuva Leijonan vaatteissa (In a Lion’s Clothes), joka vie katsojan simb-leijonatanssiesitysten tunnelmiin Dakariin. Dokumentissa ääneen pääsevät nuoren sukupolven esiintyjät, jotka kertovat simb-esitysten historiasta ja merkityksistä tämän päivän Senegalissa.

Elokuvan kesto: 30 min.
Kieli: wolof/ranska, tekstitys: englanti tai suomi (vuorotellen)
Kuvattu Dakarissa, Senegalissa 2015/16
Suomi/Senegal, 2022

Dokumentissa ja valokuvissa esiintyvät ryhmät:
Afrika Akay Degg (Camberene, Dakar)
Groupe Diamm (Yoff, Dakar)
Keur Gui Simb (Medina, Dakar)

Elokuvan tuotanto, kuvaus, haastattelut, käännökset: Elina Seye, Karoliina Halsti-Ndiaye
Elokuvan editointi: Elina Seye
Valokuvat: Karoliina Halsti-Ndiaye, Elina Seye
Kuvankäsittely, kollaasiteos, taidekankaat: Karoliina Halsti-Ndiaye

Tukijoina Niilo Helanderin säätiö ja Suomen Akatemia
 

Lisäinfoa tapahtumasta tulossa…